Over Ons

Al ruim 30 jaar timmeren we muzikaal aan de weg! Wij zijn ervan overtuigd dat het zingen in kleine bezetting, maximaal 12 vrouwen, het leukste is en het mooiste muzikale resultaat geeft. 

Een prettige balans tussen plezier en prestatie vinden we belangrijk. Wij treden een aantal keer per jaar op in en rond de stad. 

Onze oefenruimte “Kijk in ’t Jathuis” bevindt zich in de sfeervolle Hortusbuurt. De ruimte heeft prettige kenmerken voor zangers: Een ruime lichte indeling, professionele ventilatie, en een houten vloer in combinatie met hoog plafond.  Dit alles creëert een prettige zangomgeving en een schitterende akoestiek. De begeleiding van het zingen gebeurt op een schitterende “echte” akoestische piano.

Wat zingen bij ons ook zo leuk maakt:

  • Gelimiteerde koorgrootte, dit biedt ruimte aan jouw individuele stemklank. Dit voorkomt ook een rommelige en erg luide koorervaring.
  • Er is ruimte voor individuele aandacht op gebied van stemtechniek, je leert dus hoe (nog) beter te zingen. 

Geschiedenis

Vocalips werd eind 1991 opgericht door deelnemers van een cursus close-harmony zingen in het Platform Theater te Groningen. Nadat wij een oefenruimte en een dirigente hadden gevonden vond op 16 januari 1992 de eerste repetitie plaats in een kelder onder de Grote Markt.

In de loop der jaren hebben we ons ontwikkeld tot een hechte club zangliefhebbers. Vocalips zingt tegenwoordig vooral lichte muziek met piano of a-capella maar ook close-harmony. Het niveau waarop we zingen is waarschijnlijk het beste te omschrijven als “goede amateurs”. We vinden het belangrijker dat er een lekker gevoel in de muziek zit dan dat alle nootjes precies recht onder elkaar staan. Toch gaan we ook voor niveau en kwaliteit.

Sinds de oprichting heeft Vocalips steeds bestaan uit 10 tot 16 personen. Vanaf medio 2021 hebben we verder als vrouwenpopkoor gegaan! We streven ernaar met een vaste bezetting van 12 zangers te zingen (4 per stemgroep, SMA). Zo zijn we een koor maar is er ook nog duidelijk individuele inbreng mogelijk, met ruimte voor soloisten of duetten.


Dirigent

Sinds zijn vijfde is Martijn actief bezig met muziek. Hij volgde als jong talent piano- en muziektheorielessen bij diverse conservatoriumdocenten.

Conservatorium leek een logische studiekeuze, maar Martijn verruilde zijn piano tijdelijk voor het studentenleven in Groningen. Uiteindelijk kwam hij toch terecht bij het ArteZ Conservatorium in Enschede, waarbinnen hij een brede muzikale opleiding genoot. Ook volgde hij hier zijn eerste directielessen. 

Na zijn afstuderen in 2010 werd Martijn dirigent van diverse koren. De balans tussen plezier en prestatie staat centraal in zijn manier van werken. 
Veel gehoorde feedback in de afgelopen twaalf jaar is dat hij als dirigent zaken helder kan uitleggen, zorgt voor een prettige sfeer en oor heeft voor details.