Over Ons

Historie

Vocalips werd eind 1991 opgericht door deelnemers van een cursus close-harmony zingen in het Platform Theater te Groningen. Nadat wij een oefenruimte en een dirigente hadden gevonden vond op 16 januari 1992 de eerste repetitie plaats in een kelder onder de Grote Markt.

In de loop der jaren hebben we ons ontwikkeld tot een hechte club zangliefhebbers. Vocalips zingt tegenwoordig vooral lichte muziek met piano of a-capella maar ook close-harmony. Het niveau waarop we zingen is waarschijnlijk het beste te omschrijven als “goede amateurs”. We vinden het belangrijker dat er een lekker gevoel in de muziek zit dan dat alle nootjes precies recht onder elkaar staan. Toch gaan we ook voor niveau en kwaliteit.

Sinds de oprichting heeft Vocalips steeds bestaan uit 10 tot 16 personen. Nu gaan we verder als vrouwenpopkoor! We streven ernaar met een vaste bezetting van 12 zangers te zingen (3 per stemgroep, SSAA). Zo zijn we een koor maar is er ook nog duidelijk individuele inbreng mogelijk, met ruimte voor soloisten of duetten.


Dirigent

Op 19 juni 2014 hebben we Martijn Bergstra, oprichter van Muziekschool Drachten, aangenomen als nieuwe dirigent/muzikaal leider. Martijn doet aan muziekbeoefening sinds zijn vijfde levensjaar. Eerst orgel, later piano en ook gitaar. Al op jonge leeftijd wordt duidelijk dat muziek een centrale rol in zijn leven zou gaan spelen, en elke dag wijdt hij zijn tijd en energie aan het bestuderen en beoefenen ervan. Uiteindelijk belandt hij dan ook op het conservatorium, waar hij diplomeert.